Loading...
maj 25, 2018#

Royal Caribbean’s kryssningsfartyg Symphony of the Seas, del 1

När vi nu i nämnt olika kryssningsalternativ och deras rutter är det dags att gå in lite närmare på själva kryssningsbåtarna. Ett av dessa är Symphony of the Seas som än så länge är världens största kryssningsfartyg och tillhör rederiet Royal Caribbean International. Symphony of the Seas tillhör Oasis-klassen vilket länge tillhört världens största kryssningsfartyg. Symphony of the Seas gjorde sin jungfruresa så sent som i mars 2018 och efter att ha farit runt bland olika destinationer anlände man till USA och sin hamn i Miami efter ett par månader. När man säger att Symphony of the Seas är världens största kryssningsfartyg så är det i bruttoton som detta räknas och Symphony of the Seas bruttovikt är cirka 230 000 ton.

Fartyget i siffror

Symphony of the Seas är 362 meter långt och hela 65 meter brett. Totalt finns det 18 däck ombord och med personal och ett fullbokad fartyg finns det plats för 7 700 människor. Av dessa är 5 500 passagerare och 2 200 personal. Fartygets maxfart är 22 knop och för att ta sig framåt har fartyget fyra båtpropellrar och sex motorer. Båtpropellrana är på 7 500 hästkrafter vardera och fyra av motorerna är på 19 300 hästkrafter och de sista på hela 25 700 hästkrafter. Det tog tre år att bygga fartyget och det byggdes på Chantiers de l’Atlantique i Saint-Nazaire i Frankrike. Ombord kan passagerare välja mellan totalt 2 759 rum och det dyraste av dem är det som kallas för Ultimate Family Suite. Den sviten kan nämligen kosta över 60 000 dollar men det beror på vilken kryssning man bokar in sig på. Ombord finns totalt 24 pooler och över 20 700 växter varav många av dessa finns i området ombord som kallas för Central Park. Här befinner sig ungefär 12 000 av dessa 20 700 växter. Områdena är totalt sju stycken. Fartyget har 22 olika restauranger och några av dem är temabaserade som exempelvis Wonderland Imaginativee Cuisine som är inspirerat av Alice i underlandet. Ombord finns även två stycken 13 meter höga klätterväggar.

Hytter ombord

Ombord fanns som sagt 2 759 rum och antalet olika typer av rum är hela 40 stycken vilket gör det svårt att nämna alla. Flera av hytterna har en egen balkong och vissa av dessa har en alldeles egen jacuzzi på balkongen och ett bord för att spela bordtennis på. Från balkongen har man utsikt över havet. Det finns olika sorters temarum, några är för barnfamiljer med massor av lekmöjligheter och rutschkanor i rummen och andra är spelhytter där ens hela hytt är som ett privat gamingrum men kompletta videospelssystem och mera. Ovan nämnde jag Ultimate Family Suite som kunde kosta över 60 000 dollar. Denna svit är ny och har aldrig funnits ombort på Royal Caribbeans fartyg förr. Sviten är i två våningar och antingen så tar man trapporna ner eller så åker man rutschana ner till första våningen. Sviten är på 125 kvadratmeter och där finns bland annan en alldeles egen 3D-biograf som ingår i hörnan som kallas för lekrummet. Matsalsbordet går att konvertera till ett bordtennisbord och en av väggarna består av Lego från golv till tak. Det finns tre olika spelkonsoler och 27 spel till dessa och på balkongen finns det en egen pool. Ultimate Family Suite är det lyxigaste familjerummet som går att hitta ombord på ett fartyg.

 

 

 

Comments are closed.