Loading...
april 20, 2020#

Kryssningar i Östersjön

Kryssningar i Östersjön

Att kryssa sig fram på Östersjön är ett roligt och ett avslappnat sätt att resa och att uppleva delar av Europa. Med en unik kustlinje och med ett hav som i princip helt är omringat av fastland är en kryssning här helt olik någon annan kryssning i världen.

I de 9 länderna som direkt gränsar till Östersjön har Sverige den allra längsta kuststräckan men dock kan vi också hitta 5 stycken länder till som även de befinner sig på något sätt inom det så kallade avrinningsområdet. Det innebär att det i östersjöområdet bor över 90 miljoner människor. Människor som kanske själva tar en minisemester i form av en kryssning i området och eventuellt upplever nya länder men såklart även skapar nya minnen.

Kanske tänker man att en kryssning i Östersjön inte är så glamorös som en kryssning i medelhavet eller kanske lika spännande som en kryssning i Karibien. Stundtals kan det kanske också bli riktigt kallt, men faktum är att en kryssningstur i Östersjön kan bjuda på lika mycket, om inte mer kultur, vackra landskap och oförglömliga minnen. 

Olika kryssningar

Det finns så många pärlor att se under en resa i Östersjön och det finns en mängd av olika kryssningsföretag som erbjuder resor där resorna kan variera ifrån en 24 timmars resa till uppemot en vecka eller två. Några rederier erbjuder numera också paketresor med särskilda teman vilket gör att det enda du egentligen behöver komma ihåg är att ta dig till båten på avresedagen och därefter av från båten på hemresedagen. Dessa resor har alltid en färdledare med vilket kan vara skönt för den kanske lite ovane resenären.

Olika kryssningar
Olika kryssningar

Beroende på vad du väljer för avresedag kan priserna på både biljett och aktiviteter ombord variera rejält då det i de allra flesta fall är billigare att resa mitt i veckan än på en helg eller under ett skollov. Reser man med barn finns även där en uppsjö av kryssningsfartyg att välja mellan såsom Tallink och fartyget silja symphony. Viking Line erbjuder en lite lyxigare kryssningsvariant i form av fartyget viking Grace. Fartyget kan stoltsera med en riktig lyxfrukost som intas under levande pianomusik men också möjlighet till att shoppa taxfree på en yta på över 1600 kvadratmeter.

Vill man spendera flera dagar till havs kan fartyget Jewel of the seas från rederiet royal caribbean cruise vara med och skapa ett minne för livet. Med start och stopp i Köpenhamn stannar man bland annat i Sverige, Ryssland, Tallin och i Finland. Ofta har kryssningarna där man inte spenderar alltför många dagar till havs naturligt endast några timmar i varje hamn och en längre kryssning längre tid i varje land.

Att sitta ”fast” på ett fartyg

Medan någon lätt kan bli uttråkad eller känna sig klaustrofobisk på ett fartyg kan det för andra vara en lättnad. På en kryssning finns inga måsten och det finns oftast gott om aktiviteter för att roa både en familj i olika åldrar eller kompisgänget där några vill festa och andra exempelvis vill gå på spa.

Comments are closed.