Loading...
juni 19, 2017#

Kryssning för den som söker avkoppling del 2

Att bege sig ut på en kryssning är långt ifrån något som tilltalar alla. Många tycker det inte är lockande att sitta ”instängd” ombord på ett fartyg under flera dagar, med begränsade möjligheter att göra saker och ting, jämfört med att bege sig ut på en traditionell resa till en plats någonstans i världen. För andra är detta en ren dröm, speciellt för dem som är ute efter avkoppling samtidigt som man kanske vill se sig omkring i världen, uppleva nya kulturer och att inte bara sitta still på en och samma plats eller i ett och samma land under hela semestern. Sen finns det resenären som åker på kryssningar av andra orsaker, så som en resa för hela familjen, ett par som beger sig ut på sin bröllopsresa eller paret alternativt ensamresenären som bara vill koppla av. Och det är just den sista kategorin som jag fokuserar på i denna del, den andra delen kring ämnet avkoppling.

Många ser en kryssning som den perfekta resan för att koppla av på, i kombination med att få möjligheten att se sig omkring, utan att själv behöva ordna med resor och transporter av olika slag. Här går du istället ombord på fartyget som sedan lämnar hemmahamnen för att påbörja resan. Många av dessa resor har sedan stopp på en rad olika platser, i en rad olika länder, innan man återvänder till hemmahamnen igen och det är just detta som lockar så många resenärer, avkopplingen under resan mellan orterna samtidigt som man kan gå iland och ta del av den lokala kulturen, maten och sevärdheterna, allt i sin egen takt. I den första delen tittade jag närmare på lyx- samt temakryssningar. I denna tänkte jag ta en närmare titt på kanske den populäraste typen av kryssning som fokuserar på avkoppling och bekvämlighet, jorden-runt kryssningen.

Jorden runt kryssningar

Att bege sig ut på en jorden-runt kryssning måste i alla fall vara den ultimata resan för den som både vill se sig omkring men också kunna njuta under själva resans gång, inte behöva sitta och trängas ombord på ett flygplan, ett tåg eller i en bil utan istället sitta på däck ombord på fartyget, i solskenet med något gott i glaset. Den kanske största ”nackdelen” som medföljer en kryssning av denna typ är restiden, då du som resenär om du nu ska befinna dig ombord under hela resans gång, kommer att behöva avsätta minst 2½ månad innan du är tillbaka i hemmahamnen igen. Detta är då den ”kortare” varianten av en jorden-runt kryssning. Det finns alternativ där du spenderar hela 4 månader på resande fot så ska du bege dig ut på en resa av denna typ, se då till att du har tillräckligt med semesterdagar sparade. Nu behöver man självfallet inte ta del av hela resan om man så önskar utan kan själv välja vart man vill gå ombord och vart man vill gå av och resan kan anpassas allt efter dig och dina önskemål. Men att följa med på hela resan, under fyra månader, måste vara en upplevelse utan dess like. Tänk dig fyra månader ombord där du får möjligheten att gå i land i en mängd olika länder, ta del av kulturer som du aldrig tidigare stött på eller som du säkerligen aldrig mer kommer att få uppleva igen. Det måste vara väl värt varenda krona och vara en av de mest avkopplande former av resande man kan tänka sig. Detta är tveklöst något som jag har på min ”bucket list” och som jag kommer att genomföra förr eller senare under min livstid.

Comments are closed.