Loading...
juli 22, 2019#

Kryssa jorden runt

Ända sedan Jules Vernes ”Jorden runt på 80 dagar” har människor drömt om att se och uppleva all den brokighet vår glob har att erbjuda. En jorden-runt resa behöver numera varken vara en dröm eller ta 80 dagar, utan finns inom räckhåll också för vanliga dödliga.

En uppsjö av rederier erbjuder resor från och till jordens alla hörn, i fartyg av olika storlekar och utföranden, i prisklasser alltifrån vad en charterresa kostar upp till ofantlig lyx. Den kryssningsvana menar att havsresa är det ultimata sättet att se världen, men utan strapatser och oförutsedda händelser. Man reser bekvämt och har all tänkbar service och underhållning inom räckhåll. Man gör så mycket, eller så litet, man vill. Sköna dagar på soldäck, ett träningspasspass på gymmet, en avslappnande massage, ett parti bridge i loungen och storslagna shower på kvällen. Valfriheten är oändlig och vardagen långt borta.

Ända sedan Jules Vernes ”Jorden runt på 80 dagar” har människor drömt om att se och uppleva all den brokighet vår glob har att erbjuda. En jorden-runt resa behöver numera varken vara en dröm eller ta 80 dagar, utan finns inom räckhåll också för vanliga dödliga. En uppsjö av rederier erbjuder resor från och till jordens alla hörn, i fartyg av olika storlekar och utföranden, i prisklasser alltifrån vad en charterresa kostar upp till ofantlig lyx. Den kryssningsvana menar att havsresa är det ultimata sättet att se världen, men utan strapatser och oförutsedda händelser. Man reser bekvämt och har all tänkbar service och underhållning inom räckhåll. Man gör så mycket, eller så litet, man vill. Sköna dagar på soldäck, ett träningspasspass på gymmet, en avslappnande massage, ett parti bridge i loungen och storslagna shower på kvällen. Valfriheten är oändlig och vardagen långt borta.

200 dagar till havs

En jorden-runt resa, det vill säga en världskryssning som verkligen korsar globens alla meridianer, tar mellan 60 och 200 dagar. Även om man kryssar till ett trettiotal länder så är det inte möjligt att se hela världen i en resa. Man får bestämma sig för vilken del av världen man är mest intresserad av. De flesta kryssningar går på södra delen av klotet, men mer vanligt börjar bli med resor även på nordligare breddgrader. De flesta rederier erbjuder också delsträckor. Man tar flyget till en destination, kryssar valfri sträcka, och ombesörjer transporten hem själv. Olika rederier och rutter har förstås olika resmål. En del kryssningar har ungefär lika dagar till sjöss som på land, andra tillbringar större del på havet. 

Lyxvarianten

Hapag-Lloyd Cruises

För den ekonomiskt oberoende erbjuder Hapag-Lloyd Cruises en 158-dagars lyxkryssning i särklass. Kryssningen går från Dubai till Dubai och stannar bland annat i Kapstaden, Nya Zeeland, Bora-Bora, Hong Kong och Singapore. Fartyget, MS Europa, är det enda som fått fem stjärnor i kryssningsguiden Berlitz Cruise Guide. Fartyget tar endast max 408 gäster fördelade på de 204 hytterna i storleken 27 till 85 kvadratmeter. Alla hytter har separata sov- och vardagsrum och 152 har egen veranda. Här finns spa, gym och ett golfområde som förstås ingår i biljetten. En trestjärnig Michelin-kock står för maten. Pris från 664 000 kr/person inklusive flyg. Den dyraste sviten, Penthouse Delux Suite, går lös på 1,5 miljon kronor.

Budgetvarianten

Ett mer modest alternativ är en 100-dagarskryss med fartyget Deliziosa, rederi Costa. Resan inleds och avslutas i Savona, Italien, och stannar till i Barcelona, Aruba, Los Angeles, Honolulu, Nya Zeeland, Phuket och Dubai. Ombord finns spa, jacuzzi och joggingbana. 15 utflykter i land ingår också i priset, liksom all mat. Dryck står man för själv. Pris mellan 95 000 och 199 000 per person.

Att tänka på

vintertid kryssning

I takt med att flygbolag börjat konkurrera om priser, finns numera möjlighet att göra en jorden-runt resa delvis med flyg, delvis till havs. Bra att tänka på inför en resa 100 dagar till havs, är att kontrollera en extra gång vad som ingår i biljetten. Ingår all mat och dryck? Ingår flyg till avresehamnen? Undersök också vilken typ av gäster kryssningen vänder sig till. Som pensionär vill man kanske ha en lugnare gästlista, reser man med barn är det fint om det finns barnaktiviteter. Tips är att många rederier erbjuder goda rabatter under vintermånaderna.

Comments are closed.